top of page

Erten kuukausikirje 3/2024

Kuukausikirjeessä tiedotamme Erten ajankohtaisista asioista, tulevista tapahtumista ja koulutuksista.


Näe minut, kuule minut - eväitä hyvään kohtaamiseen kirjastossa

Olemme laatineet yhdessä Suomen Kirjastoseuran nuortenkirjastotyöryhmän kanssa kirjastohenkilöstön tueksi oppaan “Näe minut, kuule minut - eväitä hyvään kohtaamiseen kirjastossa”. Tämä vihkonen on tarkoitettu kaikille, jotka kohtaavat työssään kirjastossa nuoria asiakkaita. Oppaasta saa tiivistä tietoa nuoruudesta ja käytännöllisiä vinkkejä kohtaamistilanteisiin.


Opas on lähetetty maaliskuun aikana kaikkiin Suomen yleisten kirjastojen toimipisteisiin ja se on julkaistu myös saavutettavana versiona kotisivuillamme. Mikäli tarvitset paperiversiosta lisäkappaleita tai haluat antaa oppaasta palautetta, laita viestiä erte.kirjasto@seinajoki.fi


Toivomme kovasti, että opas kuluu käytössä ja että sen aiheet herättävät kirjastoissa keskustelua.

Erten etävinkit 26.3. Monikieliset terveiset Ruotsista

Vierailimme 14.-15.3. Tukholmassa ja tutustuimme seitsemään eri kirjastoon sekä Botkyrkan kunnan kirjastojen lukemisen edistämistyöhön näkökulmana erityisesti monikielisyys ja monikulttuurisuus. Mitä näimme ja mitä oivalluksia matkallamme saimme? Tule etävinkeille kuulemaan, katsomaan ja keskustelemaan! Ohjelma ja ilmoittautuminen Erten kotisivuilla.


Päivi Lukkarilan selkoromaani Kuinka saavutetaan zanshin voitti ensimmäistä kertaa jaettavan lasten ja nuorten selkokirjallisuuspalkinto Klaran

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa jaettavan lasten ja nuorten selkokirjallisuuspalkinto Klaran on voittanut Päivi Lukkarila teoksellaan Kuinka saavutetaan zanshin (Nokkahiirikustannus, 2023). Kirjan on kuvittanut Oona Liukkonen. Kuinka saavutetaan zanshin käsittelee koulukiusaamista, murrosikää ja isättömyyttä nuoren näkökulmasta, raikkaalla tavalla ja huumoria unohtamatta.


Palkinnon saajan valitsi viiden ehdokkaan joukosta valtakunnallisista kirjastojen asiantuntijaverkostoista, Lanu-neuvostosta ja BU-gruppenista, koottu palkintoraati, johon kuuluvat puheenjohtaja Meri Markus, Päivi Joentausta, Viivi Kilpeläinen, Mari Karvonen, Heidi Jägerskiöld sekä selkokielen asiantuntija Riikka Törnroos.


Lukijoiden Klara-suosikkiäänestyksen voitti Marja-Leena Tiaisen kirjoittama ja Anne Muhosen kuvittama teos Gangsterin poika (Avain, 2023).


Vuoden 2024 lasten ja nuorten selkokirjallisuuspalkinto Klara jaettiin Kirjaston päivänä 19.3.2024 Porvoon kirjastossa. Klara-palkinto on Seinäjoen kaupunginkirjaston lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalvelujen valtakunnallisen erityistehtävän jakama tunnustus monipuolisesti ansiokkaasta suomen- tai ruotsinkielisestä lasten tai nuorten selkokirjasta. Tunnustuksen myöntämisen yhteydessä muistutetaan kaikkia aikuisia myös siitä, että lasten ja nuorten selkokirjojen tarve kasvaa vuosi vuodelta. Palkinnon suuruus on 1000 euroa.


Uusi postaus blogissa! Lasten ja nuorten lukeminen Suomen naapurimaissa

Millainen on lasten ja nuorten lukutaidon kehitys, lukemisen trendit ja yleisen kirjaston vaikutus lukemiseen? Kysyimme näitä asioita naapurimaista Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Virosta. Artikkeli on Seinäjoen Erten sekä AVI:n yhteistyötä. Lue lisää blogista!


Tarinasaalis 2023

Kirjastoammattilaiset ympäri maan ovat tuottaneet yhdessä toista vuotta peräkkäin Tarinasaalis-paketin. Siinä kirjastojen vinkkarit ovat valinneet poimintoja ja suosituksia edellisen vuoden aineistoista. Huikean 24 videon Tarinasaalis-paketin löydät Kirjastokaistalta.

bottom of page