top of page

Erten kuukausikirje 4/2024

Kuukausikirjeessä tiedotamme Erten ajankohtaisista asioista, tulevista tapahtumista ja koulutuksista.


Erten etävinkit 16.4.

Mysteerijuna, Kirsi Kunnas 100 -juhlavuosi ja kesän lukukampanjat

Huhtikuun etävinkeillä kuullaan, millainen on Ylen uusi Mysteerijuna-pakopeli, millaista sisältöä ja jaettavia materiaaleja kuuluu Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoteen sekä tutustutaan kirjastojen kesän lukukampanjoihin. Tervetuloa mukaan linjoille tai tilaa tallenne esityksistä! 


Uusi postaus blogissa: Kouluyhteistyötä Tallinnan kaupunginkirjastossa

Elina Hokkanen työskentelee kirjastonhoitajana Seinäjoen kaupunginkirjastossa. Hän oli tammi-helmikuussa neljä viikkoa Seinäjoen kaupungin kansainvälisessä työvaihdossa Tallinnan keskuskirjastossa. Miten lasten ja nuorten lukuiloa ja -intoa Tallinnassa käytännössä kasvatetaan yhteistyössä koulujen kanssa? Lue lisää blogista! 


Lukulystien 15.5.2024 ohjelma on julkistettu!

Mietitkö, miten lisätä vuorovaikutusta kirjavinkkaukseen tai satutuokioon tai miten lapset ja nuoret saisi houkuteltua mukaan suunnittelemaan kirjastopalveluja? Jos vastaus on kyllä, tule mukaan kevään Lukulysteille. 


Kirjastokaista striimaa webinaarimme, jossa lasten ja nuorten osallisuutta kirjastopalveluissa tarkastellaan monesta eri näkökulmasta. Luvassa on konkretiaa, hyviä esimerkkejä ja menetelmiä. 


Lukulysteille ei ole ennakkoilmoittautumista ja luennot jäävät tekstitettyinä tallenteina Kirjastokaistalle myöhemmin katsottaviksi. 



Kirjastojen kesän 2024 lukukampanjat perheille, lapsille ja nuorille

Erte on edellisten vuosien tapaan toteuttanut valtakunnalliset kesälukukampanjat kirjastojen vapaaseen käyttöön. 


Perheiden ja lasten Lukujengi ja Lukumaja -kampanjassa aiemmista kampanjoista tutut Lukujengiläiset ovat rakentaneet lukumajan, mutta eivät tiedä, mitä kirjoja siellä voisi lukea. Kampanjassa sekä lapset että aikuiset pääsevät vinkkaamaan Lukujengin ystävyksille luettavaa. 


Kampanja on saatavilla kahdeksalla kielellä: suomi, ruotsi, englanti, viro, venäjä, arabia, ukraina ja pohjoissaame. Lukuvinkkejä varten on toteutettu kaksi vinkkilappupohjaa, joista toinen on lastenkirjoille ja toinen aikuistenkirjoille. Vinkkilaput on toteutettu suomeksi ja ruotsiksi, mutta materiaalipaketista löytyvät myös tekstittömät vinkkilaput, jotka sopivat kaikenikäisille ja -kielisille. 


Kirjastot voivat halutessaan jakaa lukuvinkkinsä antaneille palkinnoksi askarreltavan lukumajan. Lukumaja on kirjastojen itse tulostettava tai painatettava. Materiaalipakettiin kuuluu myös erilaisia värityskuvia ja Lukujengiläisten hahmokuvia, joita kirjastot voivat hyödyntää haluamallaan tavalla. Tutustu kampanjaan ja materiaaleihin kampanjan nettisivuilla. 


Nuorten Kirjastohaaste-kampanjassa suoritetaan kesän aikana vähintään kolme kirjastoon ja lukemiseen liittyvää haastetta. Haastelapun kirjastoon palauttaneiden kesken arvotaan elokuvaliput itselle ja yhdelle ystävälle omavalintaiseen elokuvateatteriin. Kampanja on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Kampanjamateriaalit ja ohjeet kirjastoille löytyvät kampanjan nettisivuilta. 


Molempien kampanjoiden materiaalit ovat kaikkien kirjastojen vapaasti käytettävissä ja sovellettavissa. Osasta materiaaleja on saatavilla myös muokattavat Canva-pohjat, joita kirjastot voivat hyödyntää itselleen sopivalla tavalla. 


Mikäli sinulla on kysyttävää kampanjoihin liittyen, ota yhteys erte.kirjasto@seinajoki.fi


Haluatko nostaa esiin Klara-palkittua lasten ja nuorten selkokirjallisuutta kirjastossasi?

Lasten ja nuorten selkokirjallisuuspalkinto Klara jaettiin ensimmäisen kerran tämän vuoden maaliskuussa. Palkinnon saajan valitsi viiden ehdokkaan joukosta valtakunnallisista kirjastojen asiantuntijaverkostoista, Lanu-neuvostosta ja BU-gruppenista, koottu palkintoraati. Palkinnon voitti Päivi Lukkarila teoksellaan Kuinka saavutetaan zanshin (Nokkahiiri-kustannus, 2023). Lukijoiden Klara-suosikkiäänestyksen voitti Marja-Leena Tiaisen teos Gangsterin poika (Avain, 2023). 


Tuotimme Klara-palkinnon ehdokasteoksista julisteen, jonka voi tulostaa ja laittaa esille kirjastoon. Voit ladata julisteen itsellesi täältä.


Lanu-neuvosto kokoontui 8.4.


Syksyn koulutuspäivämäärät

3.9. Erten etävinkit: Vinkkejä Pop Up -kirjastoon (lapset & nuoret) 

1.10. Erten etävinkit: Kirjastot ja neuvolayhteistyö 

13.11 Lukulystit-webinaari. Teemana monikielisyys ja -kulttuurisuus. 

10.12. Erten etävinkit: Kirjasto ja toinen aste 


Tulevien koulutusten tarkempi ohjelma ja linkki ilmoittautumiseen päivittyvät nettisivuillemme noin kuukausi ennen tapahtumaa. Pidätämme oikeuden muutoksiin. 

bottom of page