Kruunupyyn kunnankirjasto on ottanut suuria askelia lasten ja nuorten lukemisenedistämistyössä. Yhdessä peruskoulun kanssa olemme työstäneet kirjastopedagogisen ohjelman, josta olemme todella ylpeitä. Kirjastossa olemme kuitenkin todenneet, että vaikka meillä on paljon sisältöjä, meiltä puuttuu tila. Tietyllä kateudella olemme katselleet naapurikuntien kirjastojen hienoja lastenosastoja, joissa on majoja ja veneitä lasten kiipeillä ja leikkiä. Maagisista satuhuoneista ja ihanista sohvista saamme vielä haaveilla, mutta kiitos Aluehallintoviraston, voimme nyt ylpeänä esitellä liikkuvat lukutilamme.
Erityisen tilan tarve
Pystyimme tunnistamaan, että se, mitä tarvitsimme eniten, oli inspiroiva miljöö, jossa työskennellä kirjastopedagogisen ohjelman puitteissa. Tarvitsimme kaikkiin kolmeen kirjastoyksikköömme sellaisen tilan, joissa otamme vastaan ryhmiä. Joskus meidän täytyy myös rakentaa lukutiloja koululle. Halusimme siis antaa kirjastopedagogisille tuokioille inspiroivat puitteet.
Tilalla nimittäin on merkitystä: lasten ja nuorten tulee tuntea, että nyt ei olla ihan tavanomaisella lainauskäynnillä. Kun he astuvat sisään lähikirjastoonsa, heidän pitää tuntea, että nyt tapahtuu jotain erityistä. Meidän täytyi myös ajatella siirrettävyyttä, ei paikalle rakentamista, ja käytännöllisyyttä. Voisiko kokonaisen lukutilan saada mahtumaan henkilöautoon?
Tarjouspyyntö
Teimme tarjouspyynnön sisustajille, suunnittelutoimistoille ja lavastajille. Tarjouspyynnössä kerroimme, että me haluamme antaa lapsille ja nuorille edellytykset elämykselliseen lukemiseen. Sen haluamme tehdä luomalla lukutiloja, joissa voimme toteuttaa ohjelmaamme koululuokille ja lapsiryhmille. Aloitamme lukemisen ilosta, painotus kaunokirjallisuudessa, ja haluamme näyttää, että kertomukset voivat olla hyvin merkityksellisiä ja toimia idean tai ajatuksen starttina tai ponnahduslautana.
Halusimme neljä eriaiheista lukutilaa. Lisäksi niiden täytyi olla siirrettäviä, että voimme liikutella niitä kolmen kirjastopisteen välillä kunnan sisällä. Ajattelimme, että tehdään kolme erilaista kehystä, jotka voidaan siististi säilöä kussakin kirjastossa, eikä niitä tarvitse siirrellä. Kussakin eri aiheisessa tilassa tarvittava rekvisiitta tarvitaan kuitenkin vain kertaalleen, rekvisiittaa siirrellään ja se mahtuu tavalliseen henkilöautoon.
Valmiiksi rakennettuna kukin lukutila tarvitsee noin 3 x 4 metrin tilan. Luokan/ryhmän täytyy mahtua istumaan lattialla tyynyjen tai mattojen päällä satutuokion tai kirjavinkkauksen ajan.
Aiheet
Halusimme lukutilat seuraavista aiheista:
Maaginen satumiljöö. Tuhat ja yksi yötä, tunnelmalliset lamput, itämaista tunnelmaa, matot, taikapallot, -sauvat ja pullon henget. Miljöö, jota voimme käyttää eri-ikäisten kanssa.
Viidakko leijonaamme varten. Kuvittaja Terese Bast on tuottanut lauman lukuleijonia, jotka toimivat logona lukemisenedistämistoiminnallemme.
Dekkarimiljöö luokille 3.-4. Sherlock Holmes, LasseMaijan etsivätoimisto, agentteja ja vakoojia.
Lähinnä 5.-6. -luokkalaisille tila, joka keskittyy kummitus- ja kauhukirjallisuuteen.
Kirjoitimme tarjouspyyntöön, että tarvitsemme kokonaisuuden: sekä lukutilojen suunnittelun että toteutuksen (rakentaminen, rekvisiitan hankkiminen).
Saimme useita tarjouksia. Valitsimme yksimielisesti lavastaja Pia Enrothin tarjouksen. Edullisen hinnan lisäksi valintaan vaikutti se, että hän oli ymmärtänyt, mitä me tahdomme - että lukemisenedistäminen on tärkeintä. Hän ymmärsi, että tilan täytyy kannustaa lukemista, että sen täytyy olla elävä miljöö, jonka osana lapsi saa olla.
Uudet tilat inspiroivat
Nyt tilat ovat valmiit ja olemme alkaneet työskennellä niissä.Nyt jo voi nähdä, että kirjavinkkaus on helpompaa ja tunnelma lukutuokioissa on täysin eri kuin ennen. Miljööt inspiroivat meitä myös kehittymään kirjastopedagogisesti ja löytämään uusia tapoja työskennellä ja innostaa lapsia ja nuoria lukemaan enemmän.
Lena Sågfors
(suomentanut Mervi Heikkilä)