Verktygslåda
Läskunnighetens skattkammare
Läscentrum sammanställer och delar fakta om läsning.
Programmet för läskunnighet vid Utbildningsstyrelsen har en stor mängd material och handledningar.
Program om litteratur, författare, bibliotek och bibliotekens tjänster.
Resultat av undersökningar kring läsning, material för småbarnpedagogik samt lästips för barn i olika åldrar för gemensamma lässtunder.
Utbildningsstyrelsens Språkens rika värld-material
Idéer till pedagogisk verksamhet inom småbarnspedagogiken, men också tankar om hur språkutvecklingen kan stödjas i hemmet.
Lukulystit/Läsfest -tidigare års presentationer
Lukulystit-Läsferst är fortbildning riktad till barn- och ungdomsbibliotekspersonal. Fortbildningen ordnas av Seinäjoki stadsbibliotek, specialuppdraget gällande bibliotekstjänster som främjar barn och ungas läsande och läskunnighet.
Barn- och ungdomslitteratur
Boksampos ingång till barn- och ungdomslitteratur.
Finlands barnboksinstituts webbportal Lukemo
Lukemo är en webbportal för barn- och ungdomslitteraturen i Finland. Allt material enbart på finska.
Finlandssvenska bokpratare samlas och bokpratar på Bibliotekskanalen om utgivningen senaste år.
En digital plattform som samlar allt som har med läsning att göra och motiverar dig att läsa och lyssna till böcker.
Barnens bibliotek är en plats på nätet för dig som är barn. Här hittar du mängder av boktips, fakta om författare och illustratörer, intervjuer, quiz, pyssel och tävlingar.
Barn- och ungdomsbokskatalogen
Katalogen innehåller boktips från årets bokutgivning till barn och unga.
Mediefostran
Mediataitokoulu erbjuder undersökt information och gratis material som producerats av finländska medieutbildningsorganisationer för att stödja mediepedagogernas arbete.
Aktuell information, utbildning och material kring mediefostran för unga.
Tips och material för medievardagen med barn.
Jämlik medieläskunnighet som mål
En guide för handledare som erbjuder verktyg som yrkespersoner kan använda för att stärka ungas delaktighet i samhället med metoder inom mediekunskap.
Ordkonst
Föreningen för ordkonstundervisning i Finland
Föreningen utvecklar grundläggande konstundervisning i ordkonst och skapar förutsättningar för hobbyverksamhet. Till uppdraget hör även att arrangera fortbildningar och att informera om det som sker på fältet.
Metodhandbok för småbarnsordkonst
Dikter, verser, rim och ramsor inspirerar även de allra minsta. Metodhandboken bjuder på inspirerande texter, goda råd samt litteratur- och länktips för småbarnsordkonst och rimlek.
Sydkustens ordkonstskola erbjuder ordkonst som grundläggande konstundervisning i flera kommuner. De skapar också olika undervisningsprojekt i skolor och daghem, utarbetar pedagogiska material och är med och utvecklar ordkonsten som konstform både nationellt och lokalt.
Olika åldrar och nivåer
För barn under skolåldern
Tips till dig som vill ordna babypoesi
En handbok med praktiska tips till dig som vill ordna babypoesiverksamhet på ditt bibliotek. Vi har listat tips och idéer samt plockat fram ett litet urval dikter som du kan ha nytta av när du sätter i gång. Därtill finns det förslag på böcker och barnmusik som kan ge vidare inspiration. Handboken är skriven av Anna-Maija Koskimies.
Idéhandboken 2023 för barnbiblioteksarbete
En handbok med fokus på biblioteksarbete och läsfrämjande verksamheter riktade till barn under skolåldern. Redaktör för handboken är Mervi Heikkilä och den är publicerad av SJK Erte.
Idébanken innehåller aktiviteter som biblioteket kan genomföra tillsammans med rådgivningsbyrån, familjerna, småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen.
Åbo Universitets delprojekt (IKI-TARU) och Åbo stad har producerat en broschyr för att inspirera föräldrar, barn, och de som jobbar med föräldrar och barn.
På Läs för barnet-webbplatsen hittar du resultat av undersökningar kring läsning, material för småbarnpedagogik samt lästips för barn i olika åldrar för gemensamma lässtunder.
Lekar och övningar för olika ändamål, åldrar och grupper.
Barn i skolåldern
En handbok med tips för att ordna en temaläsningsklubb. Handboken är skriven av Piia Isoaho.
Projektet Läsklanen har gjort Handboken för läsecirklar. Den är sammanställd för att göra det lätt att dra igång läsecirklar. Handboken innehåller praktiska tips på hur man kan närma sig litteratur och hur man kan arbeta i läsecirklar.
En handbok som berättar om Apila-lägret som ordnas på stadsbiblioteket i Seinäjoki. Apila-lägret ger stöd till barn som har problem med läsflyt eller läsmotivation. Handboken är skriven av Pirjo Humalainen.
Unga vuxna
Biblioteket för öppna lärresurser
I Biblioteket för öppna lärresurser kan du hitta och spara öppna lärresurser från alla utbildningsstadier.
Hitta läslusten och lyckas med läsningen
Materialet Hitta läslusten och lyckas med läsningen innehåller idéer och tips som uppmuntrar till att läsa och pröva på nya sätt att läsa. Innehållet är tänkt speciellt för unga och vuxna som har särskilda utmaningar med att läsa på grund av läs- och skrivsvårigheter eller koncentrationssvårigheter.
Ungdomar
Handboken Se mig, hör mig – tips för ett bra möte i biblioteket handlar om att möte unga på biblioteket. Handboken är producerad av SJK Erte.
På Finna Klassrum hittar du materialpaket samlade av experter, öppna lärresurser och material för att stärka läsfärdigheter.
Lärarens handbok stöder främjandet av medieläskunnighet i årskurs 7-9 genom praktiska exempel. Utöver exempel innehåller handboken nationella kunskapsbeskrivningar gällande medieläskunnighet.
Specialgrupper och invandrare
Tillgänglighetsbiblioteket Celia
Celia är ett nationellt kunskapscentrum för tillgänglig litteratur och publicering, som stöder allas likvärdiga möjligheter för att läsa och lära sig. Celia producerar och förmedlar litteratur i tillgängliga format, bl.a. talböcker och punktskriftsböcker, tillsammans med bibliotek och förlag.
Teckenspråkigt material för alla åldrar, men speciellt mycket för barn. Allt material är öppet för alla att titta på.
Information om lätt finska i Finland. Sidan innehåller också information om lättläst litteratur och lättspråkliga medier.
LL-Center arbetar med och för lätt svenska i Finland. Man ger ut den lättlästa nyhetstidningen Lätta bladet och erbjuder olika tjänster kring lättläst.
Det flerspråkiga biblioteket distribuerar material till bibliotek runt om i Finland. I dess samling finns böcker, musik, filmer, tidskrifter, ljudböcker och e-böcker för alla åldrar på över 80 språk.
Internationellt
Armadillo
Armadillo, en nättidskrift för barn- och ungdomslitteratur, England.
ALSC
Association for Library Service to Children, den amerikanska biblioteksföreningens avdelning för barnbibliotekarier.
BookTrust
Storbritanniens största välgörenhetsorganisation för barns läsning.
CILIP
The Library and Information association, biblioteks- och informationsföreningen i England.
EBLIDA
The European Bureau of Library, den europeiska paraplyorganisationen för biblioteks- och informationssektorn.
IBBY
International Board on Book for Young People, en ideell organisation som representerar ett internationellt nätverk av människor från hela världen som är engagerade i att föra samman böcker och barn.
The International Federation of Library Associations and Institutions, den globala paraplyorganisationen för bibliotekssektorn.
En välgörenhetsorganisation som arbetar med skolor och samhällen för att främja läsning för underprivilegierade barn. Baserad i Storbritannien.
En välgörenhetsorganisation som för samman människor och ger liv åt böcker. Organisationen bakom Shared Reading.
En organisation som främjar läsning för alla åldrar i Storbritannien. Organiserar läskampanjer och läsutmaningar.
School Library Association, skolbiblioteksföreningen i England.
Arbetar för att öka kunskapen om bibliotekens uppgifter och funktioner, och för att stärka bibliotekens förutsättningar och möjligheter, Sverige.
UK Literacy Association, läskunnighetsorganisation i England.
Barn- och ungdomsbiblioteksarbete
IFLA:s riktlinjer för folkbiblioteksservice för barn och unga 0–18 år
Nationella läskunnighetsstrategin 2030
Nationella läskunnighetsstrategin 2030 skildrar åtgärder som behövs göras i Finland för att stärka multilitteraciteten.
Stöd läsning på det egna språket - checklista för biblioteken
Det Flerspråkiga biblioteket, Läscentrum och SJK Erte har gjort en checklista för biblioteken som stöd för läsning på biblioteksanvändarnas egna språk. Listan kan printas och delas ut åt bibliotekspersonalen.
Rekommendationer om anordnande av bokprat på allmänna bibliotek
I rekommendationerna beskrivs bokprat, vilka förberedelser bokprat kräver och vem bokprat anordnas för. Rekommendationer för priser medföljer också. Rekommendationerna är uppgjorda av Finlands biblioteksförening i samarbete med Kirjavinkkariyhdistys.
Broschyren Biblioteket är din kompis
En biblioteksbroschyr för barn som finns tillgänglig på 17 olika språk på Flerspråkiga bibliotekets hemsidor.
Material
Läshundsverksamhet på biblioteket
Projektet Läshund och dess förare som främjare av läsning på biblioteket på Kuopio stadsbibliotek har producerat följande material:
Läshundsverksamhet på biblioteket - Handbok för läshundsverksamhet på de allmänna biblioteken (PDF)
En djupdykning i läshundsverksamheten med en praktisk handbok som hjälper biblioteken att inleda och utveckla verksamheten med läshundar.
Bibliotekets läshund logo (PNG)
Regler för användningen av logon finns i handboken Läshundsverksamhet på biblioteket.
Läsning i laget var ett projekt där man producerade material för hur man kan driva bokkasseverksamhet tillsammans med idrottsföreningar. Efter projektet finns materialet kvar och kan användas av bibliotek som vill dra igång verksamheten själva.