top of page

Ertes månadsbrev 2/2024

I månadsbrevet informerar vi om vad som är aktuellt i Ertes verksamhet, samt om Ertes kommande evenemang och utbildningar.


Bokkarusellen 2024 publicerad på Bibliotekskanalen

Bokkarusellen spelades in 23-25 januari. Ett gäng bibliotekarier från olika delar av svenskfinland samlades för att bokprata om det senaste årets utgivning. Nu finns alla bokprat publicerade med undertexter på Bibliotekskanalen.

Åkej-träff

ÅKE-gruppen ordnar en träff för alla som jobbar med barn- och ungdomsböcker på bibliotek 14.3.2024 kl. 14-15. Håll utkik efter länk till träffen!


Kom med på Ertes distanstips: Hälsningar från Sverige!

Vi ordnar distanstips digitalt på svenska onsdag 27.3 kl 9.30-10.30. Anmälan öppen.


Erte har varit på besök till Stockholm och berättar om idéer vi kan hämta därifrån till våra bibliotek. Dagens gäst är Linda Åkerlund, tvåspråkig bibliotekarie på Finlandsinstitutets bibliotek i Stockholm.


Välkommen med eller beställ inspelningen! Alla som anmäler sig får en länk till inspelningen som kan ses i 12 dagar.


PROGRAM

  • 9.30-9.50 Linda Åkerlund: ”Finlandsinstitutets bibliotek i Stockholm – nationellt resursbibliotek för finska språket”?

  • 9.50-10.00 Frågor och diskussion

  • 10.00-10.30 Lena Sågfors: Ertes hälsningar från Stockholm


Erte har varit på besök till Stockholm för att inspireras i hur bibliotek jobbar med mångspråkig verksamhet. Vad kan vi inspireras av och hämta till våra bibliotek?


Flera tillfällen under våren med Ertes distanstips (på finska)

27.2 Erten etävinkit: Uusien vinkkareiden tukikahvit 27.2. Anmälan öppen.

26.3. Erten etävinkit: Monikieliset terveiset Ruotsista

16.4. Erten etävinkit: Lukukampanjat ja Kirsi Kunnas 100 -juhlavuosi


Tarinasaalis för året 2023 publiceras 29.2

24 stycken bokpratsvideor om barn- och ungdomslitteratur på finska publiceras i helheten Tarinasaalis på Bibliotekskanalen 29.2. Bibliotekspersonal från hela Finland har spelat in bokpratsvideor. Målgruppen för Tarinasaalis är bibliotekspersonal och lärare. Länkarna till videorna får gärna delas vidare till alla som kan tänkas vara intresserade. Tarinasaalis produceras i samarbete mellan de allmänna biblioteken, Bibliotekskanalen och Seinäjokis Erte.


De nominerade för barn- och ungdomslitteraturens lättlästpris Klara har tillkännagivits

Lättlästpriset Klara delas ut för första gången. De nominerade barn- och ungdomsböckerna för 2024 har tillkännagivits. De är: Marja-Leena Tiainen Gangsterin poika (Avain), Päivi Lukkarila Kuinka saavutetaan zanshin (Nokkahiiri), Tuomas Kilpi Inka (Oppian), Nora Lehtinen Ainon ja Matiaksen talvipuuhat (Pieni Karhu) och Magdalena Hai Kuolleiden kirja (Avain), som omarbetats till lättläst version av Riikka Tuohimetsä.


De nominerade valdes bland inhemska lättlästa barn- och ungdomsböcker som utkommit 2022-2023. Juryn består av medlemmar från bibliotekens nationella expertnätverk Lanuneuvosto och BU-gruppen samt en utomstående expert på lättläst litteratur. Till juryn hör Meri Markus (ordförande), Päivi Joentausta, Viivi Kilpeläinen, Mari Karvonen, Heidi Jägerskiöld och Riikka Törnroos.


Klarapriset delges en mångsidigt förtjänstfull finsk- eller svenskspråkig lättläst barn- eller ungdomsbok. Syftet med priset är att främja lättläst litteratur för barn och unga och påminna om det ständigt växande behovet av sådan litteratur samt synliggöra det läsfrämjande arbete biblioteken gör.


Klaraprisets vinnare utses av juryn. Prissumman finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet som en del av Seinäjoki stadsbiblioteks specialuppdrag. Bland de nominerade verken ordnas också en läsartävling på jurymedlemmarnas bibliotek. Vinnaren tillkännages 19:e mars på ett öppet tillfälle för alla intresserade på Borgå stadsbibliotek.

Comments


bottom of page