top of page

Ertes månadsbrev 3/2024

I månadsbrevet informerar vi om vad som är aktuellt i Ertes verksamhet, samt om Ertes kommande evenemang och utbildningar.


Se mig, hör mig - en guide för att möta unga på biblioteket

Erte har tillsammans med Finlands biblioteksförenings arbetsgrupp för unga sammanfattat en guide med tips på hur bibliotekspersonal får till bra möten med unga på biblioteket. Målet med guiden är att uppmuntra alla som jobbar på bibliotek, ge dem verktyg och tips till bemötandet av unga kunder.


Guiden har publicerats i pappersformat på finska och svenska, och den har skickats ut under vecka 10 till alla bibliotek i Finland. Guiden publiceras även i tillgängligt format på Seinäjokis specialuppdrag Ertes hemsidor.


Feedback på guiden tas gärna emot på Seinäjokis Erte: erte.kirjasto@seinajoki.fi. Guiden är skriven av Mervi Heikkilä och Finlands biblioteksförenings arbetsgrupp: Merja Kauppinen, Jaana Jauhiainen, Sari Seitajärvi, Laura Liikavainio, Suvi Sario, Heidi Tuikka, Irina Cherbukova och Marisa Sarapuu. Skribenterna hoppas att “Se mig, hör mig”-guiden hittar fram till bibliotekspersonalen och att den väcker diskussion på biblioteken.

Kom med på Ertes distanstips: Hälsningar från Sverige!

Vi ordnar distanstips digitalt på svenska onsdag 27.3 kl 9.30-10.30. Anmälan öppen. Erte har varit på besök till Stockholm och berättar om idéer vi kan hämta därifrån till våra bibliotek. Dagens gäst är Linda Åkerlund, tvåspråkig bibliotekarie på Finlandsinstitutets bibliotek i Stockholm. Välkommen med eller beställ inspelningen! Alla som anmäler sig får en länk till inspelningen som kan ses i 12 dagar.


Flera tillfällen under våren med Ertes distanstips

26.3. Erten etävinkit: Monikieliset terveiset Ruotsista (på finska)

16.4. Erten etävinkit: Mysteerijuna, Kirsi Kunnas 100 juhlavuosi ja lukukampanjat (på finska)

24.4 Ertes distanstips: Mysterietåget och läskampanjerna.


Romanen Kuinka saavutetaan zanshin vinner lättlästpriset Klara - ett pris för lättläst barn och ungdomslitteratur som delas ut för första gången

I år vinner Päivi Lukkarila lättlästpriset Klara för sin bok Kuinka saavutetaan zanshin (Nokkahiiri-kustannus 2023). Klarapriset delas ut för första gången till en förtjänstfull lättläst barn- och ungdomsbok. Boken Kuinka saavutetaan zanshin behandlar mobbning, tonårsliv och faderlöshet ur en ung människas perspektiv på ett fräscht och humoristiskt sätt. Boken är illustrerad av Oona Liukkonen.


Fem verk var nominerade för priset och juryn består av representanter från de riksomfattande expertnätverken Lanu-neuvosto och BU-gruppen: Meri Markus (ordförande), Päivi Joentausta, Viivi Kilpeläinen, Mari Karvonen, Heidi Jägerskiöld och experten på lättläst litteratur Riikka Törnroos.


Läsarnas favorit blev Marja-Leena Tiainens bok Gangsterin poika (Avain 2023) som illustrerats av Anne Muhonen.


Klarapriset delades ut på Bibliotekets dag 19.3 på Borgå stadsbibliotek. Seinäjoki stadsbiblioteks riksomfattande specialuppdrag Erte, som främjar barn och ungas läsande och läskunnighet, vill genom Klarapriset lyfta en förtjänsfull lättläst bok för barn och ungdomar skriven på finska eller svenska. Genom priset vill man också påminna att behovet av lättlästa böcker är växande. Prissumman för Klarapriset är 1000 euro.


Nytt blogginlägg! Barns och ungas läsande i Finlands grannländer

Hur ser utvecklingen av barns och ungdomars läsförmåga, lästrender och de allmänna bibliotekens påverkan på läsning ut? Vi ställde dessa frågor i grannländerna Norge, Sverige, Danmark och Estland. Artikeln är gjord i samarbete mellan Erte och Regionförvaltningsverket. Läs artikeln i vår blogg!


Tarinasaalis 2023

Bibliotekspersonal från hela landet har tillsammans för andra året i rad producerat ett bokpratspaket som heter Tarinasaalis. Bokpratarna har valt ut tips och favoriter från senaste årets bokskörd. Tarinasaalis kan ses på Bibliotekskanalen.

bottom of page