top of page

Ertes månadsbrev 4/2024

I månadsbrevet informerar vi om vad som är aktuellt i Ertes verksamhet, samt om Ertes kommande evenemang och utbildningar. 


Ertes distanstips 24.4 kl 10-11: Mysterietåget och läskampanjerna

Nicolina Zilliacus-Korsström presenterar Mysterietåget, ett rymningsspel från YLE. 

Lena Sågfors presenterar Ertes sommarläskampanjer som biblioteken fritt får använda. 


Erte och FSBF ordnar nätverksträff i Mariehamn

Erte och Finlands svenska biblioteksförening ordnar en nätverksträff för Shared Reading-läsledare under biblioteksdagarna i Mariehamn 15-17.5.2024. Läsledarna får träffas och dela med sig av erfarenheter av verksamheten. 


Erte och FSBF ordnar också prova på-tillfällen för alla intresserade av Shared Reading under biblioteksdagarna. Många har anmält sitt intresse för detta, vilket vi är glada för. 


Nytt blogginlägg: Skolsamarbete på Tallinns stadsbibliotek

Elina Hokkanen arbetar som bibliotekarie på Seinäjoki stadsbibliotek. I januari-februari var hon på ett internationellt utbyte till Tallinns centralbibliotek. Hur jobbar man läsfrämjande i Tallinn i samarbete med skolorna? Läs mer på bloggen!


Programmet för Lukulystit 15.5.2024 är publicerat!

Lukulystit ordnas (på finska) 15.4.2024 och Biblioteksakanalen strömmar programmet. Temat för dagen är barn och ungas röst - om delaktighet i barn- och ungdomsbibliotekstjänster. 


Man behöver inte anmäla sig på förhand och alla presentationer sparas och textas på Bibliotekskanalen och kan ses senare. 



Sommaren 2024 - bibliotekens läskampanjer för familjer, barn och unga

Erte har som tidigare år producerat riksomfattande läskampanjer som biblioteken fritt kan använda. 


I Läsgänget och läskojan-kampanjen får både barn och vuxna dela med sig av boktips. De bekanta figurerna från Läsgänget har byggt en koja, men de behöver tips på vad de ska läsa där inne. Kampanjen finns tillgänglig på åtta språk: svenska, finska, engelska, estniska, ryska, arabiska, ukrainska och nordsamiska. 


Det finns två mallar för boktipsen: en till böcker för vuxna och en för barnböcker. Boktipslapparna finns på svenska och finska, men i materialpaketet finns också mallar utan text som man kan använda för alla språk och åldrar. Boktipslapparna kan sedan hängas upp och synliggöras för alla kunder i biblioteket. 


Biblioteken kan belöna boktipsarna med en läskoja man kan pyssla. Biblioteken kan själva skriva ut läskojorna eller trycka dem. Till materialpaketet hör även målarbilder med Läsgänget. Dessa kan biblioteken använda som det passar dem bäst. 



Biblioteken utmanar ungdomarna i sommar i en Biblioteksutmaning. Under sommaren utförs minst tre utmaningar från listan. Utmaningsblanketten lämnas in till biblioteket och man kan vinna biobiljetter till valfri biograf åt sig själv och en kompis.


Biblioteksutmaningen finns tillgänglig på svenska och finska. 



Materialet från båda kampanjerna får av biblioteken användas fritt och anpassas så att det passar det egna biblioteket. En del material finns också tillgängligt som redigerbara bottnar i Canva. 


Har du frågor kring kampanjerna? Ta kontakt med oss på erte.kirjasto@seinajoki.fi 


Vill du synliggöra lättlästpriset Klara på ditt bibliotek?

Lättlästpriset Klara delades ut för första gången i mars 2024. Vinnaren valdes bland fem nominerade böcker av en jury bestående av representanter från expertråden lanu-neuvosto och BU-gruppen. Vinnaren är Päivi Lukkarila med sin bok Kuinka saavutetaan zanshin (Nokkahiiri-kustannus, 2023). Priset Läsarnas favorit vann Marja-Leena Tiainen för hennes bok Gangsterin poika (Avain, 2023). 


Det finns en plansch som fritt kan laddas ner ifall man vill synliggöra de nominerade böckerna på biblioteket. Du kan ladda ner planschen här. 


Aktuellt från BU-gruppen

BU-gruppen är ett nationellt expertråd som består av medlemmar från de allmänna biblioteken i Svenskfinland. Dess huvudfokus ligger på frågor som gäller barn och ungas läsning och läskunnighet. Rådets ordförande och sekreterare kommer från specialuppdraget Erte vid Seinäjoki stadsbibliotek. 



Höstens fortbildningsdatum

Boka in i din kalender! Alla höstens evenemang är webbinnarier. 


3.9 Erten etävinkit: Vinkkejä pop-up kirjastoon 

11.9 Ertes distanstips (på svenska) 

1.10 Erten etävinkit: Neuvolayhteistyö 

2.10 Ertes distanstips (på svenska) 

13.11 Lukulystit. Teema: Monikielisyys ja -kulttuurisuus 

14.11 Läsfest (på svenska) 

10.12 Erten etävinkit: Kirjasto ja toinen aste 


Närmare program och länk till anmälan publiceras ungefär en månad innan fortbildningen äger rum. Vi förbehåller oss rätten till förändringar i programmet. 

bottom of page