top of page

Ertes månadsbrev 5/2024

I månadsbrevet informerar vi om vad som är aktuellt i Ertes verksamhet, samt om Ertes kommande evenemang och utbildningar. 


Den nya webbplatsen för Seinäjokis specialuppdrag har publicerats!


SJK Erte har fått en ny webbplats. Du hittar oss nu på adressen www.sjkerte.fi/sv


Webbplatsen har fått en helt ny design för att matcha det visuella utseendet hos SJK Erte. Menystrukturerna har förbättrats, men innehållet har i stort sett förblivit detsamma. Målet har varit att skapa en användarvänlig webbplats där information om aktuella frågor och fortbildningar, samt material för att främja läsning och läskunnighet bland barn och ungdomar, lätt kan hittas.


Vi tar gärna emot feedback på hur du upplever vår nya webbplats. Kontakta oss på erte.kirjasto@seinajoki.fi

 

Nytt blogginlägg! Läsfrämjande åtgärder i grannländerna


Vad gör grannländerna för att främja läsning bland barn och ungdomar? Den andra delen i en artikelserie av SJK Erte och RFV finns nu tillgänglig. Nu presenterar vi metoder, kampanjer och strategier i Norge, Sverige, Danmark och Estland. Du hittar artikeln på SJK Erte-bloggen, den är värd att läsa!


Bokkarusellen 2025


Planeringen av Bokkarusellen 2025 har startat och Erte är en av arrangörerna bakom det årliga bokpratsevenemanget. Om du eller någon du känner har lust att ställa upp som bokpratare så finns det ännu möjlighet till det. Kontakta lena.sagfors@seinajoki.fi och meddela ditt intresse. Inspelningen av Bokkarusellen kommer att ske i Helsingfors 22-23.1.2025.


Erte med på Finlands svenska biblioteksdagar


Erte deltog i Finlands svenska biblioteksdagar 15-17.5 i Mariehamn. Tillsammans med FSBF ordnades en nätverksträff för läsledare inom Shared Reading och även ett prova på -tillfälle för konferensdeltagarna. 


Presentationerna från Lukulystit 15.5.2024 publiceras på Bibliotekskanalen


Webbinariet Lukulystit ordnades 15.5 (på finska) under temat “Barn och ungas röst – om delaktighet i barn- och ungdomsbibliotekstjänster”.


Vi informerar när presentationerna från Lukulystit publicerats på Bibliotekskanalen. I väntan på det kan man se på tidigare presentationer som finns samlade på hemsidan för fortbildningshelheten Lukulystit - Läsfest


Biblioteket med i Välmåendeströmmar i yrkesutbildningen!


SJK Erte har inom sitt nätverk för samarbete mellan biblioteket och andra stadiets utbildning tagit fram en checklista (på finska) som uppmuntrar biblioteken till att delta i yrkesutbildningens temavecka kring välmående. Checklistan innehåller konkreta idéer och är gjord av: Miia Utriainen, Anna Jalo, Pia Rask-Jussila och Mervi Heikkilä.



Erte koordinerar nätverket för bibliotekspersonal gällande bibliotekets samarbete med andra stadiets utbildning. Är du intresserad av att ingå i nätverket och därmed få tips och stöd i hur biblioteket kan samarbeta med andra stadiets utbildning? Kontakta erte.kirjasto@seinajoki.fi så får du information om nästa nätverksträff.  


Bibliotekens sommarkampanjer inleds snart!


Erte har producerat riksomfattande läskampanjer som biblioteken kan använda och anpassa enligt sina egna önskemål och behov. 




Ännu tid att svara på vår enkät


Vi utvecklar vår verksamhet utifrån de behov och önskemål som finns hos vår bibliotekspersonal. Svara på vår kundundersökning och hjälp oss att bättre stödja bibliotekens arbete med att främja läsning för barn och unga!


Du hittar enkäten här. Enkäten kommer att vara öppen till slutet av maj 2024.

bottom of page