top of page

Fiskehamnens bibliotek profilerar sig djärvt som ett bibliotek för barn och ungdomar


I februari besökte Seinäjoki Ertes koordinator Emilia Koski Fiskehamnens bibliotek för att bekanta sig med de nya och moderna lokalerna och diskutera bibliotekets planering och verksamhet med specialbibliotekarie Mikko Steen och bibliotekarie Inari Koskimies. För denna artikel har även Erna Mattila, bibliotekschef för Fiskehamnens och Berghälls bibliotek, intervjuats.


Yleiskuva Kalasataman kirjastosta. Kuvassa kirjahyllyjä kirjoineen, muutama ihminen sekä pöytäryhmä tuoleineen.
Fiskehamnens bibliotek. Bild: Emilia Koski

Fiskehamnens bibliotek, som öppnade i januari 2024, är ett av de första biblioteken i Finland som har utformats med barn och ungdomar som främsta målgrupp. Direkt när man kommer in i biblioteket är det tydligt vilken målgrupp lokalerna är utformade för. Den färgglada interiören, som skiljer sig från traditionella biblioteksutrymmen, får dig att le och de ovanliga detaljerna som dekorerar utrymmena får dig att fnissa av förtjusning. Eller skulle du inte bli inspirerad av discokulorna på biblioteksväggen?


Merparten av bibliotekets 436 kvadratmeter är dedikerade till samlingen av barn- och ungdomslitteratur, vilket är i storlek med ett stort bibliotek. Biblioteket fokuserar på aktiviteter för barn, ungdomar och familjer och erbjuder idag bland annat filmvisning för bebisar och föräldrar, fritidsaktiviteter för skolbarn, ungdomskvällar och sagostunder på kvällarna. Förutom de olika evenemangen är mötet med barn, ungdomar och familjer också en viktig del av bibliotekets dagliga arbete. På Fiskehamnens bibliotek innebär det till exempel att varje kund, från barn till senior, som kommer in i biblioteket hälsas på och betjänas personligen. Betoningen på ett starkt samspel är ett medvetet val på biblioteket, och något som alla medarbetare är engagerade i.


Initiativet till att profilera Fiskehamnens bibliotek som ett barn- och ungdomsbibliotek kom från Erna Mattila, chef för biblioteken i Berghäll och Fiskehamnen. Med stöd av Saara Ihamäki, chef för bibliotekstjänster, Katri Vänttinen, direktör för bibliotekstjänsterna, och projektgruppen för det nya biblioteket var beslutet i slutändan mycket enkelt, enligt Mattila. Beslutet stöddes också av bakgrundsinformation som samlades in tidigt i planeringsprocessen och som visade att andelen av befolkningen under 18 år i regionen kommer att förbli hög under många år framöver.


Enligt Mattila bidrog även det utrymme som avsatts för det framtida biblioteket till bibliotekets profil:


”Vi visste att det framtida biblioteket skulle bli ganska litet, så med en ’lite av allt för alla’-strategi skulle vi behöva skära ner på tjänster, samlingar och faciliteter för både vuxna och barn. Vi tog oss därför friheten att flytta fokus till barn, ungdomar och barnfamiljer. Det innebär att vi nu kan satsa mer och förhoppningsvis effektivare på vårt samarbete med skolor och daghem samt på läsfrämjande insatser för barn, ungdomar och familjer på fritiden. Grundläggande bibliotekstjänster för vuxna (hämta reservationer, återlämna, digital handledning och en liten rotation på material) kommer också att tillhandahållas.”


Precis som med förändringarna i allmänhet möttes beslutet att skära ner på tjänsterna för vuxna med viss oro och alla var inte nöjda med beslutet. På Fiskehamnens bibliotek har man dock märkt att konstruktiva diskussioner har hjälpt även missnöjda biblioteksanvändare att förstå varför beslutet fattades.


Mattila betonar att nedskärningarna också möjliggjorde en effektiv fördelning av personalresurserna till läsfrämjande arbete för barn och ungdomar:


”När personalen inte behöver tillhandahålla ’allt för alla’ kan vi använda deras kompetens och tid på ett mer effektivt sätt i den viktiga uppgiften att främja barns och ungdomars läslust och läsande."


Förhoppningsvis kommer Fiskehamnens bibliotek, som fokuserar på barn och ungdomar, att föregå med gott exempel och i framtiden kommer det att finnas fler bibliotek i Finland som fokuserar på att främja läsning för barn och ungdomar.


Emilia Koski


***



 


bottom of page