top of page

SJK Ertes månadsbrev 9/2024

I månadsbrevet informerar vi om vad som är aktuellt i SJK Ertes verksamhet, samt om kommande evenemang och fortbildningar.


Ertes distanstips 2.10: En förmiddag om skolbibliotek


Välkommen till ett inspirerande distanswebbinarium på svenska den 2 oktober kl. 9.30–11.00!


Jenny Nilsson, utredare för Svensk biblioteksförening, ger oss en översikt av Sveriges skolbibliotekssatsning och hur läget ser ut idag. Sydkustens landskapsförbund presenterar de senaste insikterna från sin pågående och omfattande utredning om skolbiblioteken i Svenskfinland. 


Anmäl dig nu för att delta live eller för att få tillgång till inspelningen som kan ses när som helst under 12 dagar efter webbinariet. Anmäl dig på SJK Ertes hemsida!


Lukulystit-Läsfest 13-14.11.2024


I november ordnas Lukulystit-Läsfest digitalt på Bibliotekskanalen. Onsdag 13 november blir en eftermiddag med innehåll på finska, och på torsdag 14 november håller vi Läsfest med presentationer på svenska. Boka in datumen i din kalender redan nu!



Utvärdering av sommarkampanjerna 2024


Sommarens läskampanjer Läsgänget och Läskojan samt Biblioteksutmaningen avslutades 31.8.2024. Hjälp oss att utveckla framtida sommarkampanjer, så de blir ännu bättre, genom att svara på frågorna i vår utvärdering. Svara på utvärderingen om kampanjerna här! Utvärderingen är öppen till och med 22.9.2024. Tack på förhand för ditt svar!


Biblioteken och läsning - något borde göras, eller behövs det?


Utvecklingschef Mervi Heikkilä och bibliotekens överinspektör Anu Ojaranta diskuterar bibliotek och stöd av läskunnigheten. Som bakgrund har man grannländernas enkätsvar gällande läsfrämjande verksamheter. Enkätsvaren har behandlats i två tidigare publicerade bloggtexter. I den tredje delen diskuteras vilka tankar som väckts under processen. Borde Finland välja en annan väg? Läs mer på SJK Ertes blogg!


100 Författarbesök på bibliotek med stöd av Undervisnings- och kulturministeriet


Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat ett anslag om 100 000 euro för Lukukeskus-Läscentrum för att ordna författarbesök i allmänna bibliotek. Anslaget kommer att användas för ungefär hundra författarbesök våren och hösten 2025.


Besöken och resekostnaderna är kostnadsfria för biblioteken. Biblioteken kan ansöka om besök fram till 15.10.2024. Mer information och en länk till ansökningsformuläret finns på Läscentrums webbplats.


Comments


bottom of page